Kort med olika funktioner

Ett plastkort har alltid ett bestämt huvudsyfte och i Sofos filosofi ingår att se till att kortet är så bra det bara är möjligt för detta syfte. Olika syften kräver olika typer av kort.

Här är de vanligaste anledningarna till att man vill ha plastkort:

Presentkort

Ett av de allra populäraste korten. Så gott som alla som har något att sälja behöver dessa kort som ett alternativ till sina produkter och/eller tjänster. Den primära uppgiften för kortet är att fungera som bärare av en fysisk present.

Det ställs inte stora krav på tekniker eller på kvalitet eftersom kortet endast kommer att användas vid ett eller två tillfällen. Däremot ställs stora krav på att kortet är snyggt och speglar känslan av företaget som ger ut det.

Sofos arbetar med fysiska provkort som är identiskt med det kort vi sedan levererar till dig. Om det är något du vill ändra så fixar vi det och ger dig ett nytt provkort. När du sedan är nöjd, lägger du din beställning.

Tillbehör: Till dina presentkort finns det konvolut, på detta enkla sätt får man en fin paketering av presentkortet. Vi erbjuder två olika konvolut.


Medlemskort

I många fall är det viktigaste syftet för ett medlemskort att fungera såsom ett bevis. Kortet kan givetvis också ha andra funktioner som t ex elektronisk dörrnyckel eller visuellt identitet, allt beroende på behovet.

Det kan ställas stora krav på kortet både vad gäller teknik likväl som hållbarhet. Livslängden ska ju givetvis vara så lång som möjlig.

Sofos ger två års garanti på korten som avser funktion och normalt slitage. Vi hjälper också till att handha utskick till medlemmarna beroende på ert önskemål.

Passerkort

En nödvändighet för att smidigt ta sig genom dörrar och spärrar av olika slag. Kan med fördel kombineras med t ex behörighetsidentiteter eller persondata. Ofta är denna typ av kort starkt personliga.

Mycket stora krav ställs både på tekniken likväl som att kortet håller hög kvalitet. Används mest bland alla kortfunktioner, i vissa fall 10-talet gånger per dag.

Sofos tillverkar laminerade kort vilket innebär att kortets tryck är skyddat av ett plastskikt och det innebär att både kortets tryck, typ persondata likväl som teknik är väldigt väl skyddat. Bra kvalitet ger oss möjlighet att ge två års garanti.

Foto/ID-kort

På både arbetsplatser, skolor eller olika event, finns behovet av identitets- och behörighetshantering. Tillsammans med ett foto och namnuppgifter så är det enkelt att säkerställa denna funktion. Dessa kort kan ofta bäras väl synligt i en korthållare eller i ett band runt halsen.

Oftast är funktionen visuell men kan också integreras med olika typer av passérsystem med flera olika tekniker. Stora krav ställs på kvalitet och läsbarhet.

Sofos är den enda leverantören som gör fotoID-kort i en sammanhängande process vilket innebär att all persondata likväl som personfoto ligger under kortets skyddande laminatskikt. Det är vi ensamma på marknaden om!

Behörighetskort/Licenskort

Inom många yrken så krävs olika kompetenser som måste vid behov kunna styrkas. Ofta hänger det samman med olika utbildningar som t ex körkort för olika trucktyper eller maskiner.

Många gånger ställer inte denna typ av kort krav på tekniker eller för den delen slitstyrka eftersom det inte används så ofta men behöver ändå alltid vara tillgängligt. Krav ställs dock på att denna typ av kort ska vara svårare att förfalska.

Sofos har olika metoder för att göra korten svårare att förfalska. Bland annat med en teknik kallad SecuLay.

Restaurangkort

Nästan alla restauranger har idag ett kassaregistersystem som har funktioner för kortanvändning. Det är t ex lunchkort, VIP-kort och presentkort där kortet har en speciell funktion kopplad till sig i systemet.

Kortet är en nyckel till systemet och får gärna plats i plånboken hos många besökare. Korten skall givetvis fungera oklanderligt men förslitningen är ganska begränsad. Korttekniken är oftast magnetrand men även RFID börjar bli vanlig.

Sofos arbetar med fysiska provkort som är identiskt med det kort vi sedan levererar. Priset för korten sätts utifrån den totala volym som beställs och det medför att många väljer att beställa kort för olika avseenden, såsom presentkort, VIP-kort och lunchkort.

Gymkort

På gymmen fungerar korten som en kombination mellan passerkort och medlemskort. Det är något som förväntas medtagas vid varje besök. Ett problem med gymkort är att det kan vara lite svårt att förvara eftersom man oftast inte vill ha med sig värdesaker, typ plånbok till gymmet.

De tekniker som används är streckkod, magnetremsa och RFID. Kortlayouterna är oftast inte så exklusiva vilket innebär en god hållbarhet sett över tid.

Sofos har skapat en produkt som kallas för MiniCard som enkelt kan sättas på en nyckelknippa eller på träningsväskan och fungerar både med streckkod och RFID. Våra kort har två års garanti vilket ger god kortekonomi sett över tiden.

Klicka här och läs mer om gymkort

Lånekort

Att få tillgång till bibliotekens faciliteter kräver att man kan identifiera sig mot deras datasystem. Ett vanligt sätt är att man använder lånekort med ett lånekortsnummer som är en nyckel till databasen. En stor fördel är att man då slipper använda känslig information som t ex personnummer.

Streckkod dominerar överföringsteknikerna men RFID har kommit kraftigt de senaste åren. Ofta hanteras korten varligt men många skolbarn har inte någonstans att på ett naturligt sätt stoppa korten varför de kan passera både tvättmaskiner och torktumlare i bakfickan på jeansen.

Sofos rekommenderar att använda en blandning av vanliga kort och MiniCards mot olika målgrupper. Eftersom priset baseras på den totala volymen, kan biblioteken välja valfritt hur mixen ska se ut. Det ger tillsammans med vår 2 åriga garanti en god kortekonomi.

Klicka här och läs mer om Bibliotekskort